Hot Spot / Retrievereksem hos hunde

Hot Spot / Retrievereksem er en voldsom og kløende hudbetændelse

Hot Spot er betegnelsen for en voldsom og kløende hudbetændelse. Sygdommen har mange navne og bliver også kaldt retrievereksem, sommereksem eller våd hudbetændelse eller våd eksem.

Mere faglige korrekte udtryk er pyotraumatisk dermatitis og furunkulose. Og der er mange flere. For nemheds skyld holder jeg mig til Hot Spot.


Symptomer på Hotspot

Hot Spot er en betændelse, der sidder i huden under pelsen. Du kan altså ikke nødvendigvis se såret direkte. Du kan måske se at pelsen klistrer sammen et sted og hvis du kigger nærmere efter, vil huden have et rødt eller gulligt sår. Det klør som regel enormt meget og er måske endda smertefuldt.


Et Hot Spot starter som en rift i huden

Hot Spot opstår i et sår eller i en rift, som kan komme mange steder fra. Hunden kan klø sig i huden eller i ørerne. Hunden kan også rive sig på grene, have småsår efter leg med en anden hund eller efter flåter og insektstik. Tæt og sammenfiltret pels kan også småblødninger i hårsækkene. Det er i princippet lige meget, hvor riften kommer fra, bare der er en skade i huden.

Når en rift udvikler sig til et Hot Spot skyldes det ofte de bakterier, der hedder Stafylokker. Den slags bakterier kan rigtig godt lide varme og fugt. Det vil sige at der ofte kommer flere Hot Spots om sommeren i varmt og fugtigt vejr. Bakterierne har altså mere optimale levevilkår.


Hot Spots smitter ikke

Hot Spots smitter ikke direkte. Der er enormt mange bakterier lige i det inficerede område og de bakterier kan godt slå sig ned andre steder. De springer dog ikke fra hund til hund og giver hot spots. Der skal stadig en rift eller skade i huden til.


Behandling af Hot Spot

Pelsen skal klippes af og såret skal renses. Området skal renses flere gange over nogle dage. Det skal hele tiden være tørt at se på. Hvis der kommer meget sårskorpe på, kan det også holde på fugten, så det skal også væk. Jeg bruger klorhexidin på gazetamponer til at rense med. Du kan også bruge engangsskumgummiklude.


Kløen gør det værre

Det vigtigt at stoppe hunden med at klø sig. Når først bakterierne har fået rigtig fat, klør det ofte helt enormt meget. Hvis hunden bliver ved med at klø sig, bliver det kun værre.

Det mindst medicinske er at give hunden en krave på, eller dragt eller sokker. Det kommer selvfølgelig an på, hvor såret sidder. Er det ikke nok kan mange give smertestillende medicin, som samtidig tager noget af irritationen. Jeg bruger oftest Metacam / Meloxidyl eller Rimadyl / Carprodyl. Er det heller ikke nok, kan man skrue yderligere op og bruge binyrebarkhomen.


Antibiotika kan være nødvendigt

Hvis Hot Spottet er stort og har bakterierne fået rigtig godt fat, er man nødt til at give antibiotika for at slå bakterierne ned. Antibiotikakuren varer ofte forholdsvis lang tid. Nogle gange i 3-4 uger.

Det er også lavet salver, der både indeholder binyrebarkhomen og antibiotika, som man kan smøre direkte på såret. Det dræber bakterier og lindrer kløen en del.


Behandling af Hot Spot opsummeret

 1. Klip pelsen af
 2. Rens og vask såret grundigt
 3. Stop hunden i at klø sig. Dette punkt er meget vigtigt
 4. Medicinsk salve kan være nødvendigt
 5. Antibiotika og/eller smertestillende medicin. ...eller:
 6. Antibiotika og binyrebarkhormon

Alternativ behandling af Hot Spot

Jeg har lavet en lille video om alternative behandlinger som du kan prøve af hjemme til lidt mindre Hot Spots. Her er lidt gode råd, du kan prøve af. Hvis du ikke kan få Hot Spottet under kontrol inden for 1-2 dage, skal der medicin til, og du skal en tur til dyrlægen.


Hvordan du kan undgå Hot Spots

Find årsagen til hvorfor din hund har fået rifter. Kan det være fordi hunden kradser sig selv? Eller kommer skrammerne andre steder fra?

 • Parasitter som lopper og flåter kan både give småsår og kløe
 • Allergi får mange hunde til at klø sig. Både i huden og i ørerne
 • Betændelse i analkirtlerne eller øregangene kan også få hunden til at klø sig selv
 • Saltrester i pelsen efter en svømmetur og sæberester efter et bad kan også give kløe
 • Medicinske sygdomme kan give forandringer i huden, der kan medvirke til at hunden får småsår, hvor en Hot Spot kan starte.

Nogle racer er mere udsat end andre. Det gælder f.eks. retrieverne, st. bernhard, new foundlænder og schæfere på grund af deres pels og tendens til allergi. Nogle af dem har tæt og sammenfiltret pels, der holder på fugt. Det kan hjælpe meget at holde pelsen ren og uden filtre.


Kommentar (59)
 • Merete Møller  - Hund der savler meget

  Hej, jeg har et spørgsmål om min hund, den savler pludselig meget, det nærmest dryp løber,
  han har ikke kastet op eller noget andet, hvad kan det skyldes Det er en labradorehan er 5 år.
  hilsen Merete

 • Katja Hansen  - Behandling af hotspot med brintoverilte?

  Hej dyrlæge

  Kan man ikke bare bruge brintoverilte til at rense med? Der dræber bakterier og så behøver man vil ikke medicin.

 • Soren  - Brintoverilte til hotspot behandling

  Hej Katja

  Infektionen ligger typisk også dybt i huden. Brintoverilte ville kunne dræbe bakterier på overfladen, men ikke længere nede. Derfor slipper man kun sjældent for medicin.

  Brintoverilte sviger også temmelig meget i åbne sår og det kan samtidig skade eventuelle raske celler ved sårkanten.

  Brug klorhexidin i stedet. Det bræber også bakterier, det sviger ikke og skader ikke raske hudceller. Faktisk binder klorhexidin til de ydre hudceller, så der også er effekt noget tid efter behandlingen.

  Mvh Søren

 • Anonym

  Hej !
  Tusind tak for en super beskrivelse af" Hot-Spot"
  Min Loui, Labrador Retriver, har i løbet af en week-end udviklet lige hvad vi så på videoen.
  Min dyrlæge har i dag behandlet ham som du beskriver.
  Glæder mig til at se resultatet.
  Han prøver stadig at "kradse " men han fik lige en afledningsting ( legetøj) det hjalp.
  Tak for rådet med klorhexidin! ;-)
  Hilsen Tom

 • Soren  - Behandlet hot spot

  Hej Tom

  Tak for dine pæne ord. Jeg er glad for at kunne hjælpe.

  Mvh Søren

 • Louise  - Hvornår er hotspot helet?

  Hej Søren,
  Tak for en god og informativ video.
  Jeg vil gerne vide hvornår man kan se, at en hotspot er helet og det er sikkert at tage kraven af hunden igen?
  Har læst et sted, at det heler lige som en hudafskrabning, men du siger i videoen, at man skal fjerne eventuelle sår.
  Mvh Louise

 • Soren  - Helet hotspot

  Hej Louise
  Tak for de pæne ord.

  Huden vil være lyserød og være lidt "baby-blød". Huden skal være ren og tør, ensartet og hel. Huden må ikke være hævet og væskende.

  Jeg mener at man skal fjerne den "kage" eller sårskorpe, der kommer i starten mens såret væsker meget. Det kan man for, at det kan få luft.

  Mvh Søren

 • Gitte Kristensen  - hotspot

  Hej Søren. Min hund har lige haft hotspot.Såret er helet, men nu er huden blevet sort, hvor såret har været. Ved du hvad det kan være? Hilsen Gitte

 • Soren  - Sort farve efter hot spot

  Hej Gitte

  Huden har fået mere sollys end den normalt får, så det formentlig en normal reaktion. Arvæv kan også have noget mere pigment.

  Hvis huden samtidig er fortykket og kløende, kan hunden også have fået anden infektion med gærsvamp.

  mvh Søren

 • Anonym

  Hej Søren .Mange tak for svatet :D mvh gitte

 • jorgen  - Hot Spot på Mops

  Hej Søren. Super super.
  Jeg har en 3 årig mops Eygill, som nu har fået hotspots.. han er i behandling med antibiotika og det ser også ud til at virke .. såret på kinden tørre voldsomt ud, men det giver også nogle store sår skorber som nu og da "Krakkelerer" og falder af. Når en sådan skorbe er faldet af ser det meget voldsomt ud blodigt og væskende.. hvilket igen tørre ud i løbet at 10 12 timers tid... er det normalt at sårene er så voldsomme under behandlingen ?

  Skal disse skober fjernes også hvis det er så dybe (2 mm ) ?

  På forhånd tak :O)

  Mvh Jorgen Jellinghof

 • Søren P  - Sårskorper

  Hej Jørgen

  Såret skal helst have luft så væsken kan komme væk og såret kan tørre. Normalt i hvert fald. Der kan være noget specielt i dit tilfælde, så tjek lige med din egen dyrlæge.

  Sårene kan godt være ret voldsomme under behandlingen og nogle gange tager det flere uger at komme af med. Det er vigtigt at huden under ser bedre ud dag for dag. Det kan man bl.a. vurdere på hvor meget det væsker og om huden er fortykket.

  mvh Søren

 • Kristina  - Vedr. klorhexidin

  Hej Søren.
  Tak for din gennemgang af hotspots. Jeg mener ikke min hund har været udsat for lign., men jeg ville egentlig bare spørge om man kan bruge klorhexidin til at rense sår / åbne hudområder generelt? Min hun bider, klør og gnaver i sig selv en del og får små sår på haserne der forbliver åbne. Desuden også på ryggen. Kan jeg rense dem med klorhexidin?
  Tak for hjælpen!

 • Soren  - Klorhexidin til sår

  Hej Kristina

  Ja, klorhexidin er strålende til at holde sår rene og bakterieniveauet nede.

  Dog fjerner det normalt ikke årsagen til at hunden har fået sårene i første omgang.

  mvh Søren

 • Anonym

  Hej Søren.
  min hun har nu været i behandling for hot spot af to omgange, og hun er lige nu under den anden behandling som hun afslutter imorgen, men her i eftermiddags har hun kløet/nappet sig et nyt sted(på bagdelen) hvad kan det skyldes og hvad kan vi gøre?

  - den behandling hun har været i har både indeholdt en creme at sårene sårene med og nogle piller hun skulle have.

  Håber du svare da vi er meget fortvivlede.
  Mange hilsner louise.

 • Soren  - Gentaget hot spot

  Hej Louise

  Hunden kan kredse sig selv og starte en hot spot af flere årsager. Det mest almindelige er:

  - Parasitter som f.eks. lopper
  - Allergi
  - Betændelse i analkirtlerne
  - Sammenfiltrede hår - dred locks
  - Medicinske sygdomme

  Det er vigtigt at får diagnosticeret den underliggende årsag og det kan være nødvendigt at bede din dyrlæge tage de relevante prøver.

  mvh Søren

 • iben  - Kommentar til alternativ behandling af hotspot....

  Hej Søren
  Super god gennemgang af hotspot :0). Dog undrer det mig, at du siger ok til brun sæbe Jeg ved at til mennesker, er det i mit job som SOSU ass. "FY-FY", at bruge brun sæbe til hud, det er stærkt basisk og derfor ætsende. Man bruger jo f.eks brun sæbe til at opløse maling, lak og andre kradse ting med.

  Jeg ved ikke om du er ineresseret i tips der virker særdeles godt i behandlingen af Hotspot!.. Men her er den måde jeg klarer det på, og som er virkelig effektivt, selv min dyrlæge medgiver, at det er godt:
  Klip såret rent for pels, vrid en tot vat/gaze op med koncentreret Hibiscrub (som bruges til håndvask før kirurgiske indgreb) skrub såret rent, lad sidde lidt. Skyl let og dup tørt/luft tør. Slut af med at spraye med A-Derma Cytelium Zinkliniment, som er helende, kløestillende, genopbyggende og udtørrende. ´Det virker :0)

  Nedenstående er klippet fra webapoteket.dk:
  Udtørrende liniment til kløende og letvæskende hud. Et godt valg til lindring ved fx skoldkop...

 • Soren  - Brun sæbe

  Hej Iben

  Tak for dit input. Jeg vidste faktisk ikke det med brun sæbe til mennesker. Jeg vil prøve at undersøge dybere, om der er noget, jeg har over set ift. hundene.

  Det aktive stof (ud over sæbe) i Hibiscrub er klorhexidin, så det virker ganske give udemærket også.

  Jeg kender ikke til A-Derma Cytelium, men det lyder bestemt interessant, og kan måske være noget at tage op.

  Mvh Søren

 • Charlotte

  Hej Søren

  Dejligt der er en dyrlæge som vil give gode råd fra sig uden at det koster penge. :( Jeg tror desværre vores hund har fået det vil nu gå i gang med de råd du har givet På forhånd tak. :D

 • Charlotte

  Hej igen
  Det var heldigvis ikke det min hun havd, den klør sig lidt fordi den jo skifter pels er jo kun 18 ugen så måske har det været derfor den havde fået de sår, kunne det ikke tænkes ?? :D
  Mvh Charlotte

 • Soren  - Sår i huden

  Hej Charlotte

  Ja, at skifte pels kan godt give noget kløe, men det er sjældent nok til ligefrem at give sår.

  Måske kunne det være fornuftigt at få den undersøgt for f.eks. parasitter som lopper og pelsmider.

  mvh Søren

 • Louise Wiborg  - Vedr. bakterierne

  Hej Søren
  Tak for en rigtig god video.

  Min Eddie har hotspot, men jeg er bekymret for bakterierne. Kan de sprede sig hvis vi som mennesker har sår som kommer i kontakt med hundens sår? Hvis ja er det så noget jeg skal være bekymret for?

 • Soren  - Bakterier til mennesker

  Bakterierne i en hotspot er ofte nogle, der findes over alt i vores hjem, hår og på huden.

  Der er selvfølgelig rigtig mange bakterier samlet på samme sted, men med almindelig håndvask, burde risikoen være minimal.

  En sjælden gang i mellem finder vi resistente bakterier. De opfører sig ikke altid forudsigeligt. Jeg har dog ikke selv hørt om nogen, der er blevet smittet.

  Mvh Søren

 • Lars  - Klorhexidin

  Hej Søren,

  Tak for gode råd og video. Min labrador får hotspot hvert forår. Kan det skyldes at han på det tidspunkt begynder at bade ved stranden?

  Med hensyn til klorhexidin, kan man bruge det samme som man bruger til mennesker eller er det en bestemt "hunde klorhexidin"?

  Mvh,

  Lars

 • Soren  - Klorhexidin til hunde

  Hej Lars

  Man bruger det samme klorhexidin som til mennesker. Du skal bare gå efter det, der er til almindelig sårrens.

  Saltvand kan godt have en betydning. Meget salt i pelsen kan udtøre huden og gøre hunden mere modtagelig for infektioner.

  Der kan muligvis også være en allergisk komponent. Altså hvis hunden reagere på pollen, vil dens immunforsvar være belastet på samme tid hvert år.

  Mvh Søren

 • Malene  - Bedøvelse

  Gør det ondt på hunden at komme klorhexidin på? Altså kan man godt komme det på uden at hunden skal til dyrlæge og bedøves?
  Min hund fik dette sidste sommer hvor det gik over af sig selv efter noget tid. Hun har fået det igen nu. Hun bider sig lige over halen og der kommer noget gult væske, derfor vil jeg gerne prøve at bruge klorhexidin til at få det til at går væk.

 • Soren  - Bedøvelse og klorhexidin

  Hej Malene

  Klorhexidin gør ikke ondt i sig selv. Det svier heller ikke - selv i åbne sår. Det kan dog godt være meget ubehagelig for hunden at få området renset.

  Prøv også om du kan klippe noget pels af.

  Søren

 • Louise

  .

 • Tina  - Hot spot??

  Har lige læst dine indlæg om hotspot.. Så spørger jeg mig selv om det er det min Golden retriever lider af; flere gange om året. Han er i behandling ca. 3 gange årligt, men dyrlægen har aldrig nævnt hotspot. Er det muligt at sende et billede til dig; så du kan se hvordan det ser ud. Der er en tur under opsejling lige nu.. Mvh. Tina

 • Soren  - Mail med hotspot-billede

  Du kan sende til post@spoergdyrlaegen.dk
  /Søren

 • Lene  - Træthed og hotspot

  Vores Cairn terrier fik konstateret hotspot for 5 dage siden. Er i salvebehandling og såret heler langsomt op. Men jeg synes han virker utrolig træt og humørforladt. Kan det være infektionen der har denne virkning? Det skal lige siges at appetitten på mad og gåture bestemt ikke fejler noget, men vores 8 mdr. unghund plejer at være meget mere igang hele tiden. Mvh Lene

 • Soren  - Sløvhed

  Ja, det kan det. Hunden kan sagtens være sløv af andre årsager, men det er oplagt at infektionen gør hunden sløv.
  /Søren

 • victoria  - Blandingshund

  hej søren.
  jeg har en lille han på 1½ år, som er blanding af staffordshire bull terrier og japansk spids.
  han har i en lang periode ca ½-1 år haft problemer med pelsen, han bider og gnaver sig rigtig meget så der kommer store sår, der mangler pels v(ved hale og numsen/ryg) der hvor han bider sig mest. det irritere ham grusomt, og forleden da jeg havde ham i bad kunne jeg se han havde røde små knupper i pelsen og ellers meget rød andre steder. som jeg kan se det er det faktisk ud over hele hans krop han er meget rød.
  har du nogle råd ? og kan det være hot spot? syntes bare ikke det ligner det som på videoen men symptomerne passer.
  håber du kan hjælpe for har så ondt af min lille basse. vores dyrelæge mener det er loppe allergi men det hun giver os virker ikke.

  mvh victoria :)

 • Soren  - Diffus kløe

  Nej, der lyder ikke umiddelbart som hot spot.

  En hund kan klø sig af et hav af årsager, hvoraf lopper og hudinfektioner blot er to.

  Hunden kan f.eks. have mere generel allergi, infektioner af forskellig slags og andre parasitter end lopper.

  /Søren

 • hanne  - hotspots

  Hej søren.
  Jeg kender en hvis hund lige er blevet aflivet pga hotspots. Mit spørgsmål er så, om det kan blive så slemt at man ikke kan gøre noget, og eneste løsning er aflivning? Mvh hanne

 • Soren  - Aflivning og hot spot

  Isoleret set vil jeg nu mene at en hot spot ikke kræver aflivning.

  Der kan dog være andre faktorer i spil, som gør det hele mere kompliceret. F.eks. hvis det ofte kommer igen eller hunden samtidig er plaget meget af allergi.

  /Søren

 • Theresa karmisholt thorsen  - hot spot..

  Hej..
  Jeg har en old english bulldogge på snart 5 år, hun kløer sig konstant halen er et stort sår hævet og irriteret hun har mistet hår rundt omkring på kroppen, hun har haft røde mærker på maven som lignede mygstik.. endte ved dyrlægen hvor hun nu har fået allergi foder, og binyrebarkemon, og en antibiotika kur i 7 dage.. hun er desværre ved og vende tilbage til sit gnubben så det bløder, overvejer og aflive hende da jeg ikke syntes det er fair for hunden hun skal have det sådan:-( hun flytter rundt på sofabordet med bagdelen, kører hovedet ned i græsset hvor hun har fået en vorte som hun får kradset af:-( hilsen theresa..

 • Betina Videbæk

  Min 9 årlige bl. Schæfer/ belgisk hyrdehund er i behandling for hot spots hvert efterår og har været det de sidste 4 år. I år kom udbruddet allerede i august og hun har nu 2 gange været igennem medrol og pincillin . Nu er det oktober og hun har stadig hot spots , dyrlægen har ikke kunnet konstatere grunden så jeg ved ikke hvordan jeg skal fjerne årsagen. Jeg gennemgår pelsen en gang om ugen og klipper der hvor jeg finder nye udbrud. Syntes der er synd for hende men skal jeg ringe dyrlægen og få hende i behandling en 3 gang siden august ? Har hørt om en ny type krave som ikke genere så meget som den gamle type men det fjerner jo ikke årsagen ! De forrige år har en eller to behandlinger med Medrol i træk været nok men altså ikke iår :( hilsen Betina

 • Soren  - Kløe

  Når hun klør sig sådan synes jeg bestemt du skal snakke med din dyrlæge. Snak evt. med dem om allergiundersøgelser, da det kan være årsgen til kløen.
  Søren

 • EGJ  - Aflivning og hot spots...

  Jeg har selv overvejelser omkring aflivning på grund af hot spots...

  Vores 10 mdr. Golden retriever har nu hotspots næsten konstant. Vi har brugt dyrlægen de første gange han fik dem. Nu kommer de hver gang han bare har været ude i fugtigt græs, og vi renser og smører næsten konstant...
  Hunden er af jagtstammen, og skulle være min jagthund, men jeg har faktisk opgivet træningen p.g.a. problemerne med hot spots. Jeg har fået en kronisk patient i stedet for en jagthund, og hvis ikke jeg får ham aflivet eller givet væk som skødehund, ser det ud til at være status de næste 10 - 12 år.
  Har dyrlægen et godt råd?
  Mvh EGJ

 • Soren  - Ung hund med hotpot

  Det er usædvanligt at så ung en hund får så mange i træk og det er ikke sikkert det vil fortsætte. Det kan dog være fornuftigt at lede efter en årsag til at immunforsvaret tilsyneladende ikke kan følge helt med.
  Søren

 • Natacha Liv Steen  - Min staffordshire bull terrier fælder rigtig meget

  Hej :)
  Jeg har lige et spørgsmål, og håber at du kan svare mig på det..
  Jeg har en staffordshire bull terrier han på 5 år, og han fælder rigtig meget..
  Hvad kan jeg gøre.?

 • Soren  - Fældning

  Jeg tror ikke nødvendigvis det har noget med hot spot at gøre, men hvis det er unaturlig fældning kan man overveje allergi, parasitter og andre infektioner.
  Dog er der nogle hunde, der bare fælder meget, hvor det er helt normalt
  Søren

 • EGJ  - Afmeld besked

  Jeg vil gerne frameldes

 • K. Rasmussen  - Hot spot

  Hej Søren -
  1000 tak for dine gode indslag omkring Hot Spots.
  Jeg havde aldrig hørt om det, før jeg tog til dyrlæge, da min hund ( 14-årig blanding af tysk ruhåret hønsehund, sort labrador og schæfer) fik det. Hun kløede sig helt vildt, og det var som du beskriver helt klistret på stedet. Hun blev barberet, renset og fik det behandlet med ,2 x laser behandling. Derefter antiobiotika i form af tabletter, og jeg fik en creme af dyrlægen, og rensede også selv med klorhexidin. Og hun havde skærm på. Stedet helede langsomt, og jeg troede, det var overstået.
  Men så syntes jeg, hun igen begyndte - et nyt sted. Hun bed og nappede pludselig løs inde ved lysken, næsten helt nede ved numsen. Og kløede sig også lidt forskellige steder. Jeg fandt så en knop ( udvendig på huden) på indersiden af låret, helt nede ved numsen. Den minder meget om den slags talgknopper, hunde kan få. Jeg checkede og har checket alle andre steder i pelsen, men kan ikke umiddelbart mærke/finde et hot spot. Dog...

 • K. Rasmussen  - re: Hot spot

  - fortsættelse, da jeg ikke kunne se, om det hele kom med i mit første lange indslag -

  Dog kan jeg enkelte steder, når jeg checker efter finde lidt løs pels, der kan hives af.
  Tog til dyrlægen igen, og fik at vide, hun skal opereres for den knop..... Det virker voldsomt for mig, da den er lille, og dyrlægen tidligere har sagt til mig, det ikke er godt for min gamle hund at komme for meget under fuld narkose, hvilket hun har været en del p.g.a. indvendige knuder. Jeg vil klart foretrække, operation undgåes såvidt muligt..... Der blev taget blodprøver for at checke nyre- og lever tal, og lever tal var lidt for høje, men intet alarmerende, sagde dyrlægen.
  Jeg har selv prøvet at give hende skærm på igen, rense og smøre det, og det ser naturligvis meget pænere ud, end når hun bider løs i det. Ligner som nævnt en talgknop eller en type vorte. Hun kløer sig også omkring anal kirtlen, så jeg synes måske, der kunne tages nogle andre prøver først. Også for at checke hvorfor hun kløer ...

 • Soren  - Flere hudproblemer

  Det lyder som om din hund har mere end et hudproblem og hot spottet kun er en del af samlet tilstand. Det kan måske være fornuftigt at få hunden igennem en udredning for allergi og/eller søge efter en grund til at immunforsvaret ikke klarer infektionerne selv.

  Der findes flere forskellige "levertal", så jeg kan ikke have en holdning til dem uden at kende hunden og de præcise værdier. Sådan nogle tal skal altid holdes sammen med hvordan hunden har det i øvrigt.

  Du kan evt. bede om at få hunden undersøgt nærmere for leversygdomme og evt. behandlet efter diagnosen. Nogle hunde at glæde af speciel lever diet.
  /Søren

 • Pia Damgaard  - Hot spots eller .

  Hej
  Vi har en golden retriever på 6. År, sidste år fik han noget eksem som dyrlægen mente var hotspots men ingen behandling hjalp, så vi blev henvist til en huddyrlæge men de kunne heller ikke finde en forklaring, så efter utallige prøver som intet svar kunne forklarer hans eksem. Eksemen starter med fedtede sorte pletter som han så begynder at gnave i hvilket giver store sår, vi behandler det på den måde du har beskrevet, men det har kun ganske lille effekt. Har du et forslag?
  Venlig hilsen
  Pia og chivas

 • Soren  - Gentagende hot spot

  Hej og tak for tilliden.

  Hvis flere dyrlæger og sågar specialister, har set på hunden og lavet flere prøve, kan jeg nok ikke komme med noget, de ikke har tænkt på.
  Måske er der bare ikke nogen bestemt grund. En hund kan godt få den samme infektion to gange, lidt som vi kan blive forkølet mere end en gang.
  /Søren

 • Linda Kjeldsen  - Kan det være hot spots?

  Jeg opdagede for et par uger siden at vores 8-årige labrador havde fået et 5-krone stort væskende sår på den ene kind. Han fik krave på, og jeg har særbehandlet ud fra råd vi fik af dyrlægen, da vores anden hund havde været i kamp med en kat.
  Sårbehandlingen har virket rigtig fint, men nu kan jeg se, at der er kommet nogle nærmest bumse-agtige knopper, der hvor huden er ved at være helet. Den nye hud er desuden nærmest læderagtig og der er små sorte prikker nogle steder. Disse prikker kan skrabes af med en negl ... Lidt ligesom hudorm hos teenagere. Er der bare skidt, så han skal i bad (det er han meget sjældent, da vi har fået at vide, at det har pelsen og huden ikke godt af - noget med at man kan udtørre huden på hunden).

 • Soren  - Sorte knopper

  Det lyder ikke umiddelbart som hot spot, men der kan godt være infektion i huden alligevel. Hvis sår ikke heler ordenligt er det fornuftigt at lave en dyrkning af bakterier og svampe. /Søren

 • Karin Jensen  - "nyt" insekt - laver HOTSPOTS

  Hej Søren
  Tak for en masse gode råd, jeg har et par oplysninger.
  Hotspots kan jo også komme af insektbid. En jagtinteresseret i denne tråd, fortæller, hvordan hunden får hotspots hele tiden.
  Der er kommet et ”nyt” insekt – som kan volde store problemer. Det er hjortelus-fluen. Den har højsæson nu i oktober november. Den har vinger, flyver hen på et dyr – i mangel af hjort eller rådyr, går den på kvæg, hest, eller HUND. Når den finder vej ind i pelsen, smider den vingerne, og bliver boende på værtsdyret – og bider/suger blod jævnligt.
  Min hest fik pludselig en masse ”hotspots” – mindede om skoldkopper, som mistede sårskorpen, og var røde og fugtige og kløende. Der blev ved at dukke nye op.
  Ved et usædvanlig held fik jeg fat i et dyr, der smuttede godt ned i pelsen, fik greb om det og via min dyrlæge sendt til artsbedømmelse. Den mindede om en stor flad flåt – men var alligevel anderledes. Det viste sig at være en hjortelus-flue. Prøv at slå den op på nettet.
  I Norge og Sverige ...

 • Karin Jensen

  fortsættelse
  I Norge og Sverige er der store problemer med disse fluer. Elge, rådyr m.fl. som får så meget kløe, at de kradser hul, bliver inficeret med bakterier, og der er fundet dyr, der er døde, pga. dette.
  Efter oplevelsen for nogen år siden, har jeg fanget hjortelusfluer på min hund. Inden de fik gjort skade. Hvis en hund får den ene hotspot efter den anden, og det er en hund der færdes i områder med råvildt, er der udover alle de andre muligheder (rifter, allergi, osv.) også mulighed for at der bor en hjortelus på hunden. Da den ikke sætter sig fast, som en alm. flåt, er den meget svær at indkredse og fange, for den er hurtig som en loppe, og ”usynlig” det meste af tiden.

 • Karin Jensen  - Opskrift på sæbebad

  opskrift på sæbebad:

  Vedr. brun sæbe, er det ætsende, og må ALDRIG bruges på hud, hverken mennesker eller dyr.

  Tip: Sæbespåner – eller (knap så godt) lidt revet håndsæbe – ca. 1 spks. opløses nemmest i meget varmt vand med et piskeris. Derefter køles vandet til temp. er behagelig. Hvis man har en pote, der skal i sæbevand – eller fx selv har en betændt finger - holder man stedet under vand i ca. 10-15 minutter. Vores hund med furunkler – bylder – mellem tæerne, blev hjulpet meget, og undgik masser af dyrlægebesøg, ved at vi, såsnart vi så ansats til en byld, dagligt holdt poten i sæbevand. HUSK at skylle sæben af med lunkent vand bagefter – og tørre med et håndklæde. Sæbevandet får bylden til at ”samle sig” – og derefter ”tørrer” sæbevandet stedet ud. Sæbevandet til hotspots, på krop og hoved, kan jo kun bruges som afvaskning. Og sæben skal skylles af igen – ellers virker den direkte irriterende.

 • Linda Kjeldsen  - til Karin Jensen

  Det kan godt lyde som om det måske er det, som vores hund har fået tilraget sig.
  Nu sidder hans hotsport på kinden, så jeg kan ikke holde hans hoved under sæbevand :D men jeg kan vaske dagligt med blandingen, men får det den der flue-dims væk eller er det bare at vente til det er galt igen.
  Nu er det kun 2. gang han har det - 1. gang var nogenlunde samme tid sidste år, så det er ikke et kæmpe problem, men det er temmelig upraktisk i den tid, hvor han skal have krave på.

 • Karin Jensen  - Til Linda

  Hej Linda
  Sæbevand hjælper kun til at holde huden ren - hjortelusen kan garanteret ikke udryddes ved sæbebad. Måske hjælper de gængse loppe/flåtmidler, men jeg ved det ikke. Du må spørge din dyrlæge. Eller se om du kan finde fluen i pelsen. Der hvor der er en hotspot kommer den jo ikke igen.Og hvis den bor på hunden vil der komme flere hotspots a´la skoldkopper. For der kommer en ny, for hvert stik fluen laver for at suge blod til at leve af.
  VH Karin

 • Anonym  - re: Til Linda

  Hej Karin.
  Så er det IKKE det vores hund har - for det er det samme sted - rimeligt afgrænset.

 • karin jensen  - Hej Linda

  Nej jeg synes heller ikke det lyder som det. Jeg tror at mine oplysninger havnede på din tråd, som svar til dig - det var kommentarer til Søren fra brevkassen. Så nu prøver jeg at putte det på igen på rette sted. Undskyld hvis jeg har forvirret dig. mvh Karin

Kun registerede brugere kan skrive en kommentar!
 
Del denne artikel